Binalardaki en büyük sorunlardan bir tanesi kuşkusuz giderlerin tıkanmasıdır. Giderler bina içinde ise pis su ve temiz su giderleri diye ayrılmaktadır. Pis giderleri en başta tuvalet giderleridir ki tıkanma konusunda bu giderler temiz su giderlerine oranla daha fazla sorun çıkarmaktadır.
Tuvalet ve klozet giderlerinin tıkanmasına en büyük sebep tuvalet kağıtlarıdır. Normal bir şekilde elimize alıp ıslattığımızda tuvalet kağıtları hemen eriyor gibi görünse de giderler için büyük problem oluşturabilir. Birçok kişi hem işyerlerinde hem de evlerinde en kolay yöntem olduğu için tuvalet kağıtlarını giderlerden atar ve bu kağıtlar gider boruları aracılığıyla kanalizasyonlara karışır. Peki üstüne su döktüğümüzde neredeyse yok olacak hale gelen tuvalet kağıtları nasıl oluyor da gider borularını tıkayarak evimizin yada işyerimizin en büyük sorunlarından bir tanesi haline gelebiliyor. Bu sorunun tek bir cevabı olmadığı için bu sebepleri maddeler halinde belirtmek daha doğru olacaktır.
Bu sorunun cevaplarına geçmeden önce belirtmek gerekir ki tuvalet kağıtlarının klozet giderlerinin tıkamamasının önüne geçmenin en iyi yöntemi onları bu giderlerden hiç atmamaktır. Ancak birçok kişinin kolayına geldiği için tuvalet kağıtları giderlerden gönderilir.
Tuvalet kağıtlarının giderleri tıkamasının en büyük sebebi, tuvalet kağıdının kalitesi ile alakalıdır.Piyasadaki tuvalet kağıtlarına bakıldığında birçoğunun atık kağıtlardan üretildiği bir gerçektir. Atık malzemeler farklı oranda işleme türlerine maruz kalarak farklı kalitelerde ürünler ortaya çıkarılır. Atık kağıtların ilk olarak tamamen hamur kıvamına getirildikten sonra elde tuvalet kağıtları çok farklı kalitelerde üretilir. Kullanılan teknolojisinden uygulanan yöntemine kadar bu ürünün üretiminin her aşaması ürün kalitesini olumlu yada olumsuz bir şekilde etkileyebilir. Daha sert ve normal kağıt kıvamında olan tuvalet kağıtlarının suda erime ihtimalleri çok daha düşüktür ve su ile temas ettiklerinde sert yapılarını korumaya devam ederler. Bu da belli bir miktarda olduktan sonra giderlerde tıkanma sebep olan en büyük etkenlerden bir tanesi olabilir.
Tuvalet kağıtlarının klozet giderlerini tıkamasının bir diğer sebebi ise bina içindeki gider borularının döşeme şeklidir. Gider borularında dirsek diye bilinen borulardan ne kadar çok varsa tuvalet kağıtlarının giderleri tıkama ihtimali o kadar çoktur. Çünkü su ile birlikte hareket eden tuvalet kağıdı parçaları dirseklerden suyun geçtiği kadar kolay geçemez ve bir tanesine takılmazssa bir sonraki dirsek boruya ihtimali olur. Dirsek gider borular düz boruların yönlerini değiştirmek için kullanılan borular olduğu için iç bölgelerinde de belli bir bağlantı çıkıntılarına sahiptir. Bu çıkıntılar tuvalet kağıtlarının en çok takıldığı yerlerdir.
Tuvalet kağıtlarının gider borularını tıkamasının bir diğer sebebi ise binanın inşaatı sırasında yada daha sonrasında yapılan herhangi bir tadilat esnasında borunun içine kaçan çimento harçlarının donmasıdır. Donan bu harçlar suyun akıntısıyla hemen çıkmazlar. Suyun akıntısıyla bu harçların aşınması yada kopması biraz zaman alabilir. Bu süre içinde atılan tuvalet kağıtları harç birikintileri etrafında toplanır ve her bir tuvalet kağıdından sonra sonra gelen başka bir kağıt parçası üzerine katlanarak eklenir. Bu ekleme işi zaman içinde gider borusunun çapının tamamen ya da kısmen tıkar.
Tuvalet kağıdı ile tıkalı gideri açmanın birçok yöntemi vardır. Bu yöntemlerin arasında en çok kullanılan ise gider açıcı yada lavabo açıcı olarak da bilinen kostik ile gider açma tekniğidir. Kimya sektöründe birçok farklı alanda kullanılan kostik sabun üretiminde de en çok kullanılan hammaddelerden bir tanesidir. Su ile temas ettiğinde suyun sıcaklığını yaklaşık 45-50 derece yükselten bu kimyasal madde gider açmak için ancak tecrübeli kişiler tarafından kullanılmalıdır. Aksi takdirde ciddi yanma ve yaralanmalar ortaya çıkabilir.
Kostik gidere döküldüğünde üzerine sıcak su eklenmesi ile ortaya fokurdama ile birlikte bir gaz çıkışı meydana gelir. Bu gaz hem sıcak hem de sağlığa zararlı olduğu için ciddi yaralanmalara sebep olabilir. Bu yaralanmalardan sakınmanın en iyi yöntemi ise kostiğin gidere dökülmesinden sonra uzak durmaktır. Kostik döküldükten sonra yakından bakma, suya temas etme gibi hareketler solunum ve görme problemlerine neden olabileceği gibi ciltte yanmalara da sebep olabilir.
Kostiğin sıcak su ile temas etmesinin ardından fokurdaması ve suyun fokurdayarak giderlerden geçmesi ile gider borulara yapışan tuvalet kağıtları hareket eder suyun tasdikiyle kalkarak takıldıkları yerden bir şekilde kurtulurlar ve gider açılmış olur. Bu yöntem gider açmanın en kolay yöntemi gibi görünse de en çok dikkat edilmesi gereken yöntemdir.
Tuvalet gideri açma konusunda yaygın olarak tercih edilen yöntemlerden bir tanesi de halk arasında pimaş olarak bilinen bir tel yardımıyla gider açmadır. Spiral bir şekle sahip olan bu tel farklı kalınlık ve uzunluklarda bulunur. Tesisatçılarda ise çok daha uzun bulunan bu spiral teller otomatik makaraya sarılı halde taşınır ve kullanılır. Spiralin tuvalet gidere salınması ve telin aşağı yukarı, sağa ve sola hareket ettirilmesiyle tıkanıklığa sebep olan yabancı maddeler yerinden oynatılır ve giderin açılması sağlanır.
Spiral tel ile gider açmak için de yine tecrübeli birinden yardım almak önemlidir. Aksi takdirde yanlış bir hareket gider tesisatı konusunda daha can sıkıcı sonuçlara neden olabilir. Ayrıca belki daha sonradan ihtiyacınız olmayayacağı malzemeye para vermektense bir tesisatçı çağırmak için çok daha ekonomik olabilir.
Eğer tıkalı giderlerinizi nasıl açacağınız konusunda çok fazla bilgi ve tecrübeniz yoksa bizimle iletişimi geçerek uzman ustalarımızdan her zaman destek alabilirsiniz. Unutmayın ki sizin için çözmesi büyük problemleri çözmek bizim işimizdir.