İşyerlerinde ve evlerde karşılaşılabilecek en büyük sorunlardan bir tanesi sifonların su akıtması problemidir. Bu durum yeni daire ve işyerlerinde pek rastlanan bir durum olmasa da 2-3 yıl kullanılmış yerlerde bile meydana gelebilecek sorunlardan bir tanesidir. Sifonun su kaçırması sorununu çözmek için ilk önce sorunun tam olarak nereden kaynaklandığını bilmek gerekir. Çünkü sifondan sürekli bir su akıntısı olmasının birçok farklı sebebi olabilir. Klozetten su akıntısı sorununu çözmek için bu sorunun nedenini iyice öğrenmekte fayda vardır.
Klozetten su akıntısının nedenini öğrenmek için ilk önce akıntının tam olarak nereden geldiğine bakmak gerekir. Sürekli su akıntısı klozetten ya da taharet musluğundan gelebilir. Klozetten gelen su akıntıları klozet deliklerinden gidere doğru direk gider. Böyle bir sorunun en büyük iki nedeni vardır. Birincisi klozet içindeki şamandıranın görevini tam anlamıyla gerçekleştirmediğidir. Şamandıranın ipindeki (yada zincirindeki) bazı değişiklikler şamandıranın klozetin boşaltma grubunu tam anlamıyla kapatmasına engel olabilir. Bu durumun en büyük neden özellikle küçük çocuklar klozetin kapağını açıp şamandıra ipinin yada zincirinin ayarını bozabilirler. Dolayısıyla klozette sürekli su akıntısının nedenini bulmak için ilk olarak ilk bakılması gereken yerlerden bir tanesi şamandıra bağlantı elemanlarıdır.
Şamandıranın ipinde herhangi bir sıkıntı yoksa klozetin boşaltma grubundan kaynaklı bir arızanın ihtimali yüksektir. Türkiye’nin hemen hemen bütün şehirlerindeki şebeke suları kireçlidir. Kireçli sular aynı yerde sürekli aktığı yada durduğu sürece bulundukları ortama yapılarındaki kireçten kalıntılar bırakırlar. Bu kalıntılar belli bir süre sonra suyun bulunduğu bölgede kireçlenmeler meydana gelir.
Örnek vermek gerekirse kaynatılarak kullanıldığı halde kireç suları demliklerin içinde belli bir kireç tabakası oluşturmaktadır. Bu durumun aynısı sürekli su akımına ve depolanmasına maruz kalan klozetin gider bölümüyle boşaltma grubunun temas ettiği yerde kireçlenme meydana gelir. Aslında bu olay sadece bu bahsettiğimiz bölgede değil klozetin hemen hemen her yerinde meydana gelebilir ancak önemli olan bu bölümüdür. Sifona basmakla suyun gider tarafına tahliye edildiği yolun başlangıcı olan deliğin hemen üstünde boşaltma grubu vardır. Boşatma grubunun görevi belli bir mekanik formulasyona bağlı klozete otomatik su dolumunu boşaltımını sağlamaktır.
Boşaltma grubunun deliğin çevresi ile temas ettiği tıpa görevi gören tabanıyla tahliye deliğinin çevresinde meydana gelen kireç tabakaları boşaltma grubunun deliği tam olarak kapatmasına engel olur. Kireç birikintilerinden dolayı topa ile delik arasında çok küçük boşluklar bile kalsa bu boşluklardan sürekli su akıntısı olur. Boşaltma grubu da tam kapanmadığı için şebekeden gelen suyu tamamen kesmez ve gün boyunca hiç kullanılmadan onlarca litre temiz su hiç kullanılmadan akmış olur. Hem çevresel hem de maddi yönden bir sorun olan bu durumun çözümü ise rezervuar içindeki boşaltma grubunu çıkarmak grubun altındaki conta görevi gören bölgeyi değiştirmektir. Ayrıca delik etrafında da oluşan kireç kütlesi varsa bir miktar kireç sökücü ile o alanı da temizlemek en sağlıklı çözüm olacaktır.
Klozette sürekli su akıntılarının yaşandığı bölümlerden bir tanesi de taharet musluğudur. Bilinmelidir ki taharet musluğuna gelen hat ile rezervuar içine su gönderen hatlar birbirlerinden farklı hatlardır ve her ikisinin de kendine ait vanası vardır. Taharet musluğundan sürekli su akıntısının en yaygın sebebi, vanadaki olumsuz durumlardır. Taharet musluğunun vanasında iki farklı arıza meydana gelebilir. Bunlardan ilki taharet musluğunun vanasındaki conta eskimiş ve yıpranmış olabilir. Contada meydana gelen çok küçük bir yıpranma bile su akıntısını tamamen kapanmasına engel olur. Bu sorunu düzeltmek için ilk önce dairenin ana su vanasını kapatmak gerekir. Ardından taharet musluğunun vanasını sökerek contasını değişebilirsiniz.
Taharet musluğundan sürekli su akıntısının ikinci nedeni ise vananın başlığının işlevini yitirmesidir. Vana başlıkları genellikle sert plastikten ya da nikelaj malzemeden üretilmektedir. Her iki malzeme de zaman içinde sürekli kullanımdan dolayı yıpranır. Vanaların iç bölümlerindeki dişler demir parçayı tutmaz hale gelir. Kısmı bir şekilde tam sıkıştıramamış da olsa taharet musluğundan az da olsa su gelir.
Bu sorunu kökünden çözmenin en iyi yolu taharet musluğu vanasını tamamen değiştirmektir. Vanayı değiştirmek için ilk yapmanız gereken yine ana giriş vanasını kapatmaktır. Çünkü vanayı söktükten sonra şebeke su akmaya devam eder bu da her yerin su içinde kalmasına neden olabilir. ana vanayı söktükten sonra taharet musluğunu söküp yerine yenisini takmak gerekir. Bu işlemin iyice sıkıştırılarak vana kenarlarından herhangi bir sızıntı olmadan gerçekleştirildiğinden emin olmak gerekir. Zira bu kez de vana kenarlarından su akıntısı olabilir.
Unutulmamalıdır ki, vana sökmek ve yeni vana takmak gibi işlemler biraz beceri ve tecrübe gerektiren işlemlerdir. Eğer bu konularda kendinize güvenmiyorsanız uzman desteği alabilirsiniz. Size en yakın bir tesisatçıyı arayarak sorununuzu en iyi şekilde çözebilirsiniz.